Interview Vingerprikmethodiek
In plaats van bloedafname in de arm kunnen gebruikers kiezen voor de vingerprikmethodiek
“Ik voel me helemaal geen patiënt meer”
“Trombose overkomt je. Daar schrik je van en je denkt: hoe nu verder? In mijn geval ging dat duidelijk met vallen en opstaan. Maar toen ik bij de trombosedienst hoorde dat ik na een cursus ook zelf thuis mijn INR kon meten, greep ik die kans meteen aan. Ik heb mijn vrijheid weer terug.”
Die vrijheid is voor Wim Buding heel belangrijk. Hij is gepensioneerd, maar is nog volop maatschappelijk actief. En hij loopt graag, samen met zijn vrouw, in, de bergen. Daar, in Nepal, ging het mis, de tromboseklachten speelden plotseling weer op. Terwijl hij dacht dat hij hersteld was en weer gewoon verder kon met zijn leven. “Gelukkig op de terugweg”, vertelt hij. “Terug in Nederland moest ik weer elke drie weken naar de trombosedienst om te prikken.” Dat viel tegen. “Dan zit je weer met anderen in de wachtkamer”, vertelt Buding, “altijd op een vaste tijd. Ik vond dat heel belastend.”
Toen Buding bij de trombosedienst vroeg of het ook anders kon, kreeg hij uitleg over thuis zelfmeten. Hij vertelt: “Ik zei meteen: “Geef mij maar op voor die cursus”. Ik heb snel geleerd om zelf te meten én ik ga nog een stapje verder, ik heb ook geleerd zelf mijn medicijn te doseren. Dat maakte me vrij en zorgde ervoor dat ik weer kon doen wat ik wil. En jeetje, wat bleek dat belangrijk voor me. Ik kreeg weer ruimte om alle dingen te doen die ik wilde, zoals vice-voorzitter worden van de Cliëntenraad Trombose Diensten Nederland en weer in de bergen gaan wandelen. Als je vastzit aan die driewekelijkse afspraak bij de trombosedienst is dat lastiger te plannen.”
Buding prijst zich gelukkig dat hij direct betrouwbare apparatuur voor het zelfmeten kreeg. “De CoaguChek van Roche geeft mij het gevoel dat ik kwaliteit in handen heb”, zegt hij. “Ik weet dat ik de meting kan vertrouwen. En zo’n vingerprik is echt veel patiëntvriendelijker dan de spuit waarmee ik eerst te maken had. De Cliëntenraad heeft gestimuleerd dat trombosediensten nu dezelfde soort meter en prikpen gebruiken voor patiënten thuis of op de prikpost. Als ik ergens onzeker over ben, kan ik 24 uur per dag de trombosedienst bellen. Die heeft afspraken met de huisarts, de apotheek en het ziekenhuis, dat geeft mij de zekerheid van veiligheid dichtbij.”
“Zo’n vingerprik is echt veel patiëntvriendelijker dande grote spuit waarmee ik
eerst te maken had.”
Tekst: Frank van Wijck
Voor meer informatie:
Roche Diagnostics Nederland BV. T. 036-5394296